Toekomst van Soestdijk


________________________________________

Nadat het paleis met het overlijden van prinses Juliana en prins Bernhard in 2004 leeg kwam te staan, werd het dagelijks beheer weer overgenomen door de overheid. Lange tijd was de toekomst van Paleis Soestdijk onduidelijk. Wel werd het gebouw al snel opengesteld voor bezoekers die een rondleiding konden krijgen door de staatsievertrekken en enkele privéruimtes. Ook was er een tentoonstelling te bezichtigen. Even was er sprake van dat een Nationaal Historisch Museum gevestigd zou worden in het paleis, maar, zoals u in hoofdstuk 4 zult ontdekken, zijn de plannen voor een Nationaal Historisch Museum een vroege dood gestorven.

Deel uit tentoonstelling 'Nederlandse wereldverbeteraars' in de kelders van Paleis Soestdijk Deel uit tentoonstelling 'Nederlandse wereldverbeteraars' in de kelders van Paleis Soestdijk

Bron: Made by Holland
Tentoonstelling 'Nederlandse wereldverbeteraars' in de kelders van Paleis Soestdijk, in samenwerking met Beeld en Geluid

In 2011 besloot de Rijksgebouwendienst op zoek te gaan naar een nieuwe bestemming. Vier jaar later deed deze overheidsdienst, nu opgegaan in het Rijksvastgoedbedrijf, een oproep aan bedrijven en particulieren om te komen met voorstellen voor een nieuwe bestemming. Een aantal van deze plannen werden geselecteerd voor verdere uitwerking, zoals de omvorming van Soestdijk tot botanische tuin, internationaal handelshuis of als museum over 'de kracht en competenties van het Nederlandse bedrijfsleven'. Twee jaar later werd het paleis verkocht aan de MeyerBergman Erfgoed Groep, bekend van de herbestemming en herinrichting van het Westergasfabrieksterrein in Amsterdam. Het paleis moet volledig worden gerestaureerd en wordt heringericht met een auditorium, vergaderzalen en representative ruimtes.

De nieuwe eigenaar wil van het paleis een podium maken voor voor 'innovators en ondernemers' in de 'Nederlandse maak- en kennisindustrie'. Zij kunnen er nieuwe ideeën presenteren en met elkaar in contact komen. De oudste ruimtes worden als stijlkamer ingericht, waar bezoekers op moderne en multimediale wijze kennis kunnen maken met de geschiedenis van het palies. Op het omringende landgoed zouden woningen en horecavoorzieningen moeten komen.

Toch zijn ook deze plannen nog onzeker. In oktober 2019 besloot het bestuur van de Provincie Utrecht dat de voorgestelde bouw van woningen in een bosrijk gebied naast Paleis Soestdijk niet mag doorgaan. Volgens de provincie zou dit namelijk ten koste gaan van de cultuurhistorische waarde van het terrein. Voor de MeyerBergman Erfgoed Groep is de bouw van deze huizen echter belangrijk om de rest van het project te financieren. Het spanningsveld tussen behoud van erfgoedwaarden en commerciële belangen wordt hier dus duidelijk zichtbaar.

Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopieer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.