1.2 Kantwerkster van Vermeer


________________________________________

Het schilderij De kantwerkster heeft een geschiedenis die duidelijk maakt dat de waardering van cultureel erfgoed niet in elke periode gelijk is. Tegenwoordig wordt het werk van Johannes Vermeer als een onmetelijk hoogtepunt gezien waarvoor geen prijs te hoog is. In 1869 was dit heel anders. De gemeente Rotterdam kon De kantwerkster voor een schijntje aankopen, maar liet het lopen. Het Louvre greep zijn kans en kocht het in 1870 voor een luttele 3635 gulden.

Schilderij De Kantwerkster van Johannes Vermeer

Bron: Musée du Louvre - Wikimedia Commons

Naar aanleiding van het voorbeeld van De kantwerkster maakt u ook kennis met de manier waarop tegenwoordig het behoud van cultureel erfgoed in Nederland bij wet is geregeld. Een schilderij van Johannes Vermeer kan dankzij deze Wet tot behoud van cultuurbezit niet meer zo makkelijk uit Nederland verdwijnen.

Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopiëer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.