1.3 Zebrapad Abbey Road


________________________________________

Dat het zebrapad op Abbey Road in Londen tegenwoordig officieel Brits cultureel erfgoed is, heeft alles te maken met de groeiende status van populaire massacultuur zoals popmuziek. The Beatles lieten zich op het zebrapad bij hun opnamestudio’s op Abbey Road fotograferen en gebruikten die foto als hoes voor hun album Abbey Road (zie de afbeelding hieronder). Daardoor werd het zebrapad beroemd en een toeristenattractie. Het is een algemene trend dat populaire cultuur steeds vaker een rol speelt bij de waardering van cultureel erfgoed.

Platenhoes van het album 'Abbey Road' van de Beatles

Bron: Wikimedia Commons - Apple/EMI. Platenhoes van het ablum Abbey Road van de Beatles

Het zebrapad is een mooi voorbeeld van cultureel erfgoed dat door de waardering bij het publiek uiteindelijk door de officiële instanties is erkend: de fans drongen er bij de erfgoedorganisatie English Heritage op aan dat de geluidsstudio’s en het zebrapad van Abbey Road beschermd zouden worden. Zo’n ontwikkeling wordt ‘bottom-up’ genoemd: een beweging van onderop (het publiek) naar boven (de instanties). Meestal gaat het andersom: de erfgoedinstanties bepalen wat cultureel erfgoed is, en het publiek gaat er vervolgens naartoe (‘top down’).

Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopiëer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.