1.1 Paleis Soestdijk


________________________________________

De geschiedenis van Paleis Soestdijk is nauw verbonden met die van het Nederlandse koningshuis. Van 1674 tot 2004 hebben in Paleis Soestdijk steeds Oranjes gewoond (vroeger alleen in de zomer), met uitzondering van de Franse jaren 1795 tot 1815 en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tekening van Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk rond 1750

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, .
Paleis Soestdijk: reproductie van tekening

Bron: Wikimedia Commons, Soestdijk rond 1750

Soestdijk is een zogenaamde buitenplaats, een monumentaal gebouw dat een eenheid vormt met de omliggende tuinen. Er zijn meer buitenplaatsen in Nederland, en vele daarvan zijn in betere staat dan Soestdijk. Maar wat Soestdijk bijzonder maakt, is die band met het huis van Oranje-Nassau. De waardering van Soestdijk als cultureel erfgoed berust niet alleen op de architectuur, het interieur en de tuinen van het paleis, maar ook op de gebruiksgeschiedenis: de prinsesjes Beatrix, Irene, Margriet en Marijke groeiden hier op, Koninginnedag werd hier gevierd, de gebedsgenezeres Greet Hofmans moest weggejaagd worden uit het paleis, etc. Het voorbeeld van Soestdijk is daarom bijzonder geschikt om te laten zien dat cultureel erfgoed vanuit verschillende gezichtspunten gewaardeerd kan worden, en dat al die gezichtspunten samen leiden tot een totaalbeeld.

Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopiëer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.