Gebruiksgeschiedenis
________________________________________
De geschiedenis van Paleis Soestdijk is nauw verbonden met die van het Nederlandse koninkrijk en het Huis van Oranje-Nassau. Prins Willem III van Oranje liet in 1674 de kern van het huidige paleis bouwen en gebruikte het als jachtslot. Sindsdien was Paleis Soestdijk steeds in handen van de Oranjes, met uitzondering van de jaren dat Nederland deel uitmaakte van Frankrijk, van 1795 tot 1815.
In 1937 gingen prinses Juliana en prins Bernhard wonen en werken in Paleis Soestdijk. Tot dan toe was het paleis door de leden van het koningshuis alleen als zomerverblijf gebruikt. Gedurende de bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog bood het paleis een onderkomen aan Duitse officieren.
Bron: Wikimedia Commons - Nationaal Archief, 931-5684. |
In de jaren dat Juliana koningin was (1948-1980) vormde Paleis Soestdijk het decor voor publieke optredens van de koninklijke familie. Juliana stelde bijvoorbeeld de jaarlijkse traditie in van een défilé op Koninginnedag, dat het Nederlandse volk de mogelijkheid bood haar te feliciteren met haar verjaardag. Gewone burgers trokken dan in een feestelijke optocht voorbij aan het paleis terwijl Juliana en haar familie toekeken vanaf het bordes. Koningin Juliana verkleinde hiermee de afstand tussen de bevolking en het koningshuis, wat haar bij veel Nederlanders zeer geliefd maakte.
Niet alleen mensen die de moeite namen om op Koninginnedag naar het paleis te komen, kenden Paleis Soestdijk. Het paleis was ook bekend van foto’s in de krant en natuurlijk meer en meer van tv. Gedurende de regeringsjaren van koningin Juliana (1948-1980) kwamen er steeds meer televisie-uitzendingen en kregen steeds meer Nederlanders een tv-toestel.
Bron: Wikimedia Commons. Nationaal Archief, 903-4801. Defile op Paleis Soestdijk in 1949 |
U kunt hieronder een televisie-uitzending bekijken over het défilé van 1975.