Waardeloos zebrapad?


________________________________________

Het vreemde is dat het zebrapad van Abbey Road in de verste verte niet voldoet aan de criteria van English Heritage voor straatmeublilar. Het is geen vroeg voorbeeld van een zebrapad en bovendien is dit een heel ander zebrapad dan dat waarop The Beatles lopen op de beroemde foto uit 1969. De zebra is namelijk in de jaren zeventig enkele meters verplaatst en van de oorspronkelijke witte strepen is niets meer over. Toch is dit het enige zebrapad ter wereld dat een beschermde monumentenstatus heeft. Hoe kan dat?

De Britse minister voor toerisme en erfgoed John Penrose gaf de volgende toelichting toen in december 2010 bekend werd gemaakt dat het zebrapad als nationaal cultureel erfgoed was aangewezen:

‘Dit Londense zebrapad is geen kasteel of een kathedraal maar, dankzij de Beatles en een fotosessie van tien minuten op een ochtend in augustus 1969, heeft het evenveel recht om te worden beschouwd als onderdeel van ons erfgoed.’

De volgende nieuwsuitzending gaat over de plaatsing van het zebrapad op de monumentenlijst:


________________________________________

Immateriële waarde

Het gaat dus helemaal niet om de witte strepen verf op het asfalt van Abbey Road, maar om de fotosessie die hier in 1969 heeft plaatsgevonden. Nog veel sterker dan bij Paleis Soestdijk gaat het om de immateriële waarde van het zebrapad (kernbegrip: immateriële waarde).

Abbey Road in 'The London List: Yearbook 2010'

Bron: The London List: Yearbook 2010 (English Heritage)

Een traditionele erfgoed-organisatie als English Heritage weet eigenlijk niet zo goed raad met een dergelijk ‘monument’. In het overzicht van Londense gebouwen en plekken die in 2010 op de monumentenlijst zijn geplaatst, staat bovenaan de bladzij met ‘Abbey Road Studios and Zebra Crossing’ informatie over bouwjaar en architect van het gebouw waarin de beroemde geluidsstudio’s zijn gehuisvest, zoals gebruikelijk is bij monumenten (zie de afbeelding hierboven). Maar bouwjaar en architect zijn in dit geval helemaal niet belangrijk, omdat dit gebouw nooit tot monument zou zijn verklaard als de studio’s van The Beatles er niet hadden gezeten.

Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopieer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.