2.1 Onroerend erfgoed


________________________________________

‘Monument’ is een veelgebruikt woord in het alledaagse Nederlandse taalgebruik. We hebben het over een ‘rijksmonument’, over ‘monumentenzorg’, het ‘monument’ op de Dam, de ‘Monumentenwet’ en een ‘monumentaal’ gebouw. Maar wat betekent het woord monument eigenlijk? En wat bedoelen we als we het over een monument hebben?


________________________________________

Twee betekenissen

Volgens Van Dale heeft het woord monument twee verschillende betekenissen: ten eerste een gedenkteken of een gedenkzuil; ten tweede een overblijfsel van vroegere cultuur, kunst, nijverheid of wetenschap.

Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam Paleis op de Dam in Amsterdam

Bron: Wikimedia Commons
Nationaal Monument op de Dam

Bron: Wikimedia Commons
Robert Scarth, Koninklijk Paleis op de Dam

In het alledaags taalgebruik zien we deze twee betekenissen ook. Als we spreken over het Nationaal Monument op de Dam of het monument voor de onbekende soldaat bedoelen we een gedenkteken, dat bijvoorbeeld de vorm kan hebben van een zuil of een naald, een stand- of borstbeeld, of een plaquette.

Maar als we monument in de tweede betekenis gebruiken, een overblijfsel van vroegere cultuur, dan bedoelen we meestal een gebouw. We gebruiken het woord monument normaal gesproken niet voor kunstwerken en andere roerende objecten met een cultuurhistorische waarde. Monument is in het dagelijks taalgebruik een waardevol oud gebouw. Dat heeft te maken met de geschiedenis van wat we ‘monumentenzorg’ zijn gaan noemen.

Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopieer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.