Lieux de mémoire


________________________________________

Lieux de mémoire, ‘plaatsen van herinnering’, zijn plekken die onwillekeurig en onmiddellijk de herinnering oproepen aan historische gebeurtenissen. Op deze plaatsen lijken heden en verleden met elkaar in contact te komen.

De grondlegger van de term is de Franse historicus Pierre Nora (geb. 1931). Volgens Nora hoeven Lieux de mémoire niet noodzakelijk fysieke plaatsen te zijn. Ook herdenkingsdagen, symbolen, personen of zelfs liederen kunnen onwillekeurig en onmiddellijk de herinnering aan een specifieke historische gebeurtenis oproepen. Deze symbolische herinneringsplaatsen zijn vaak belangrijke bouwstenen voor de identiteit van een land, stad of streek.

Mede door zijn brede toepassingsmogelijkheden is het concept Lieux de mémoire sinds de jaren negentig van de vorige eeuw uitgegroeid tot één van de belangrijkste begrippen binnen de cultuurgeschiedenis.

Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopieer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.