Digitale didactiek

Online begeleiden en privacy

 

Online lesgeven en de privacy wetgeving
 

Geen persoonsgegevens delen buiten de cursus

Bij het schenden van de privacy denk je bij ‘online’ al snel aan het publiekelijk verspreiden van namen en foto’s. Dat mag zeker niet. Daarom geldt als vuistregel dat je als docent buiten de directe context van je onderwijs geen studentgegevens communiceert, ook niet naar studenten uit dezelfde groep. Hieronder valt ook het gebruik van je privé mailaccount om met studenten te communiceren. Als je mail wil gebruiken om te communiceren, gebruik dan je instellings-mailaccount. Het beste is echter om de communicatie-opties binnen de ELO te gebruiken.

 

Privacy binnen je online cursus

Ook binnen de ‘bescherming’ van de online klas, waar ieder account achter een wachtwoord zit en goed is afgeschermd van de buitenwereld, blijft privacy een issue. Je mag ervan uitgaan dat je instelling dit goed geregeld heeft, bijvoorbeeld door een toestemmingsverklaring of als onderdeel van de inschrijfvoorwaarden. Studenten geven daarmee formeel toestemming voor het online delen van informatie binnen de ELO. Verder gelden natuurlijk de normale regels van netiquette die veel instellingen binnen hun ELO hebben gepubliceerd in de vorm van een web-protocol of media-protocol.

 

Voorzichtig met social media en gratis online tools

Het is zo verlokkelijk, social media en allerlei handige gratis online tools in je onderwijs gebruiken. In de gebruiksvoorwaarden, die soms tientallen pagina’s beslaan en die daarom niemand leest, doe je vaak afstand van allerlei rechten als gebruiker. Vaak stem je in met het gebruik van je gegevens voor commerciële doeleinden. Daarnaast kan de overheid van het land van de app-leverancier meestal zonder toestemming gegevens van de gebruiker opvragen.

Daarom: wees voorzichtig voordat je gratis online tools en apps in je onderwijs gebruikt en denk goed na over om wat voor informatie het eigenlijk gaat. Als je als docent in het kader van je werk de privacywetgeving schendt, is je werkgever (mede)aansprakelijk.

 

 

 

Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopieer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.