Digitale didactiek

Online toetsen


Verschillende tentamenvormen kunnen online worden afgenomen:

  • Mondelinge tentamens
  • Presentaties
  • Oefentoetsen
  • Toetsen met open vragen of meerkeuzevragen

Mondelinge tentamens en presentaties kunnen telefonisch of via videobellen afgenomen worden. Bij veel softwareprogramma’s voor videobellen kunnen ook presentaties in PowerPoint of PDF worden getoond. Oefentoetsen en toetsen met open vragen of meerkeuzevragen kunnen online worden afgenomen met online software, die vaak ook al beschikbaar is in de digitale leer- of toetsomgeving. 

Om online tentamens af te nemen kan er gebruik worden gemaakt van thuistentamens met toezicht op afstand. In de sector van de commerciële examens is dit een gangbare praktijk. Hierbij maakt de student het tentamen op zijn laptop met een van de online softwareprogramma's. Hij zet zijn camera van de laptop aan en filmt zichzelf daarnaast vanuit een andere hoek met zijn telefooncamera. De beste optie is om één surveillant per acht studenten te laten meekijken. Op deze manier kunnen studenten ook met pen en papier tentamens maken in de thuissituatie. Hun uitwerkingen moeten na afronding gefotografeerd worden en per e-mailbericht met ontvangstbevestiging naar de examinator gestuurd worden. Let wel op: een deel van de studenten heeft geen mogelijkheid qua plaats, rust of internetverbinding om een thuistentamen te doen. Bij de OU is dit ongeveer 40 procent van de studenten.

 


Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopieer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.