Digitale didactiek

Vormen van online onderwijs


Online onderwijs kan verschillende verschijningsvormen hebben. Meestal wordt er onderscheid gemaakt tussen: ingeblikt, asynchroon en synchroon online onderwijs.

  • Ingeblikt online onderwijs is onderwijs dat op voorhand is klaargezet en helemaal is uitontwikkeld. Deze vorm van onderwijs kenmerkt zich door het gebruik van teksten, illustraties, filmpjes en kennisclips, zelftoetsen en opdrachten met geautomatiseerde feedback. Ingeblikt online onderwijs kan volledig zelfstandig bestudeerd worden en er is geen persoonlijke interactie tussen docenten en studenten of tussen studenten onderling. 
  • Asynchroon online onderwijs is een vorm van online onderwijs waarbij er wel persoonlijke interactie is tussen docenten en studenten of tussen studenten onderling, maar die vindt niet op hetzelfde moment plaats. Voorbeelden van asynchroon online onderwijs zijn e-mails, discussiegroepen of fora, blogs en instuuropdrachten in de digitale leeromgeving. 
  • Synchroon online onderwijs is een vorm van online onderwijs waarbij er op hetzelfde tijdstip persoonlijke interactie is tussen docenten en studenten en studenten onderling. Voorbeelden hiervan zijn de chat, de virtuele klas, de live-uitzending en skype. Ook het gebruik van de telefoon is een online toepassing. Als er een opname van synchroon onderwijs wordt gemaakt en beschikbaar wordt gesteld, dan is het weer ingeblikt onderwijs

Er kan dus wel degelijk persoonlijk contact zijn in online onderwijs, maar het moet op een andere manier vormgegeven worden. Nog meer dan bij face-to-face contactonderwijs zul je (liefst van tevoren) moeten nadenken over hoe je contact (begeleiding, interactie en communicatie) gaat vormgeven.

In onderstaande tabel zie je voorbeelden van de verschillende vormen van online onderwijs, waarbij er een onderscheid gemaakt wordt tussen interactief en niet interactief.

Vormen van online onderwijs

Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopieer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.