Digitale didactiek

Smartphone video richtlijnen



De camera’s op smartphones worden steeds beter. Een smartphone heb je altijd bij de hand en is een stuk eenvoudiger om te gebruiken dan een volwaardige videocamera. Helaas zorgt dit gebruiksgemak niet altijd voor betere video’s. Hieronder volgen enkele richtlijnen die je helpen om betere  video’s te maken met je smartphone.

1. Instellingen
De instelmogelijkheden van de camera op een smartphone verschillen nogal. Standaard staan de opties voor de camera op automatisch. Dat werkt in de meeste omstandigheden goed genoeg. Pas daarom alleen een optie aan als het beeld er met de standaardinstelling niet goed uitziet. De belangrijkste instelling om op te letten, is dat de camera op video staat. 

2. Horizontaal kader
Veel mensen houden bij het filmen hun smartphone verticaal. Alleen als je van plan bent om het filmpje later terug te kijken op een smartphone of tablet, is verticaal filmen soms geschikt. Veelal wordt dit gebruik voor korte video’s op social media platformen. Bekijk je het op een beeldscherm of tv, dan is horizontaal filmen beter. Probeer ook op ooghoogte te filmen. Het is bijvoorbeeld niet charmant als er van onderaf wordt gefilmd.
Film je ‘plat’ naar onder als je bijvoorbeeld iets op een tafel in beeld wilt brengen, dan moet je opletten dat de camera de oriëntatie van het beeld niet automatisch 90 of 180 graden draait. Bij de meeste camera-apps kun je voordat je de video opslaat alsnog de video draaien voor het gewenste resultaat.

3. Vingers uit beeld
De camera bij een smartphone zit vrij dicht tegen de rand, dus het is makkelijk onbedoeld een vinger in beeld te krijgen. Hou daarom de mobiel met beide handen vast rondom de randen. Het gebruik van een klein tafelstatief lost dit probleem ook op.

4. Film stabiel
Elke trilling en schok zie je terug in het beeld. Tot op zekere hoogte is dit niet storend maar je moet proberen het trillen te beperken. Enkele nieuwe smartphones hebben een functie ingebouwd die automatisch trillingen uit het videobeeld halen. Merk je toch dat achteraf je beelden te veel schokken dan kun je gebruik maken van een statief. Dit hoeft geen groot en duur statief te zijn maar kan ook een klein tafelstatiefje zijn of een statief dat je met een zuignap ergens aan kan bevestigen.

5. Geen zoom
Maak geen over¬matige gebruik van de zoomoptie. Het lijkt misschien leuk tijdens het filmen om regelmatig in- en uit te zoomen, maar het levert voor de kijkers een heel onrustig beeld op. Bij zoomen op een smartphone wordt geen optische zoom gebruikt. Alles gaat dus softwarematig en vermindert snel de beeldkwaliteit. Kies dus, voordat je begint met opnemen, al het juiste kader zonder dat de camera is ingezoomd. 

6. Belichting
Let op dat je tijdens je video-opname het object of jezelf voldoende uitlicht. Zorg ook dat er geen vervelende schaduwplekken in beeld zijn door het directe licht dat je gebruikt. Een ander belangrijk punt is dat je moet opletten voor tegenlicht. Heel vaak zie je dat mensen tegen de zon in filmen of met een fel raam op de achtergrond filmen. Je krijgt dan een soort silhouet effect waardoor je enkel een schaduwfiguur in beeld ziet.

7. Bewerken en verspreiden 
Het begin of einde van een video aanpassen kan vrij eenvoudig in android zelf door de video te bewerken. Indien je verschillende clips wilt samenvoegen dan zul je video-editing software op je smartphone of computer moeten installeren. Google drive, dropbox of de usb kabel kun je gebruiken om bestanden naar je computer te verplaatsen. Een Youtube account is handig om snel je video online te plaatsen. Van daaruit kun je de video delen in een ELO.


Conclusie

  • Film op de automatische stand
  • Film horizontal
  • Geen vingers voor de lens
  • Gebruik een statief
  • Niet zoomen
  • Goede belichting en geen tegenlicht
     
Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopieer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.