Digitale didactiek

Zelf presentatieclip maken



Hoe maak ik een online presentatie-clip?


Wat is het?

Een presentatie-clip is een video van 5 tot 7 minuten waarin je als docent al verhalend kennis overdraagt, ondersteund door een PowerPoint presentatie. Dit is één van de meest effectieve en gewaardeerde manieren van het inzetten van een kennisclip. Zorg ervoor dat je clip vergezeld is door een verwerkingsopdracht, zodat studenten na het bekijken actief met de gepresenteerde inhoud aan de slag gaan.


Wanneer gebruik ik het?

Deze variant is vooral geschikt voor het tonen en bespreken van voorbeelden (gebruik hierbij illustraties) en het bespreken van samenhang en verbanden (gebruik dan animaties om je verhaal stapsgewijs op te bouwen).


Een goed voorbeeld

Dit is een voorbeeld van een presentatieclip gemaakt in PowerPoint met aan het eind een kleine quiz als verwerkingsopdracht.

Waar is dit niet geschikt voor?

Pure feitenkennis overdragen door middel van een presentatie is niet erg efficiënt, dat gaat vaak beter met geschreven tekst. Ook wanneer directe interactie met studenten gewenst is, is een kennisclip ongeschikt. Een clip kan wel activerend gebruikt worden om vragen op te roepen of een discussie te starten (verwerkingsopdracht!). Zorg dan dat je in je leeromgeving naast de clip een discussieforum plaatst.


Hoe werkt het

Voor een online presentatie-clip ga je uit van een bestaande PowerPoint presentatie waar je gesproken tekst aan toevoegt. Vervolgens maak je er een video van.

Het eindresultaat is een video die je uploadt naar je online omgeving, of bijvoorbeeld op YouTube zet, zodat je studenten de clip kunnen bekijken.

Probeer geschreven tekst in je presentatie zoveel mogelijk te vermijden. Vertel het verhaal, ondersteund door je presentatie. Ondersteun de logische opbouw van je verhaal door het gebruik van illustraties en animaties. Het is een goed idee om de bijbehorende verwerkingsopdracht uit te schrijven voordat je de clip gaat opnemen!

Het maken van dergelijke video’s is een standaard-functionaliteit in PowerPoint vanaf versie 2013. Als je aan de slag gaat is het handig om de handleiding uit te printen, zodat je die naast je computer bij de hand hebt. Een uitgewerkt stappenplan op Wikiwijs vindt je hier. Stappenplan
 

Een goede instructie-video vind je hier.
 

Meer informatie

Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopieer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.