Digitale didactiek

De schoolbord-clipWat is het

Hiermee leg je aan je leerlingen iets uit zoals je dat in de klas op het schoolbord of whiteboard zou doen. Dit type kennisclip is dus bij uitstek geschikt om of al tekenend en schrijvend op het bord je verhaal op te bouwen, of om bijvoorbeeld opdracht-uitwerkingen voor te doen.
Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een mobiele telefoon, een telefoonhouder zoals die in de auto wordt gebruikt, en een glad werkblad. Terwijl je op een A4’tje met pen en papier en al pratend uitlegt, neemt je telefoon dit op, met een video als eindresultaat.


Wat heb je nodig

Om een schoolbord-clip te maken heb je het volgende nodig:

  • Een niet al te oude Android smartphone, met daarop geïnstalleerd de gratis Google Camera app. Als je een andere camera app op je telefoon hebt zal die vast ook wel werken. Belangrijk is dat je in die app achteraf de opgenomen video nog kan ‘kantelen’ als deze opeens verticaal of ondersteboven opgenomen blijkt te zijn  Dit komt regelmatig voor!
  • Smartphone-houder met zuignap, te koop …… overal, voor een paar Euro.
  • Een glad werkblad of anders een glasplaat (veiligheidsglas), te koop/bestellen bij een groot Zweeds woonwarenhuis voor een paar Euro.

Wat verder handig van pas kan komen, maar niet noodzakelijk is:

  • Een gratis YouTube kanaal, als je je video wil verspreiden via YouTube. 
  • Een app voor het editen van je opgenomen video op je telefoon, m.n. om het begin en eind er af te kunnen knippen. Bijvoorbeeld de Movavi app.
  • Video-editing software op je computer. Voor als je achteraf op je computer echt los wil gaan, en je video nog wil bewerken, een muziekje wil toevoegen, etc. 
  • Google Drive of Dropbox om de video vanaf je telefoon direct te kunnen opslaan ‘in de cloud’, zodat je ook vanaf je computer direct bij de video kan.


Aan de slag

In deze video laten we zien hoe je je eigen schoolbord-clip kan maken:


En dan is dit het resultaat zoals het op YouTube staat:


Dit voorbeeld gaat dan toevallig over wiskunde, maar dit soort kennisclip is te gebruiken voor alles wat je al pratend met pen en papier – of op het schoolbord – uit wil leggen. 


Toe aan de volgende stap?

Lukt het, ben je enthousiast en toe aan de volgende stap?

  • Maak een permanente opstelling waarbij je je telefoon iets hoger boven het werkblad kan vastklemmen. Hierdoor krijg je een groter werkblad (denk er om dat het wel leesbaar blijft!) en heb je ook minder last van het afwisselend (automatisch) scherpstellen van je telefoon op je hand en het werkblad.
  • Gebruik in plaats van een vel papier een klein whiteboard waarop je met een niet-permanente dunne marker kan schrijven en dit ook weer makkelijk kan uitvegen. 
  • Maak een korte standaard intro- en uitro, eventueel met een foto van jezelf en een herkennings-tune. Hiervoor heb je wel video-editing software nodig …… kijk ook eens naar editing apps voor op je telefoon. 
Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopieer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.