H3 – Vraag 4


________________________________________

4. Als u erfgoed bezoekt, vindt u het dan belangrijk dat het authentieke monument of object te zien is? Of gaat het niet zozeer om het erfgoed zelf, maar om de beleving en ervaring van het erfgoed?

  • Antwoord
    Welk antwoord u ook geeft, het zal waarschijnlijk aansluiten bij een van de twee opvattingen die zowel deskundigen als het publiek hierover hebben.

    Er is een groep die vindt dat beleving een veel te grote rol is gaan spelen bij erfgoed. De authentieke plek en het authentieke object moeten centraal staan. Het verbinden van authenticiteit aan een plek of object brengt echter wel de nodige problemen met zich mee: cultuur en erfgoed zijn altijd veranderlijk en musealisering en monumentalisering maken een object of plek per definitie niet authentiek.

    De andere groep vindt dat het bij erfgoed niet, of niet in de eerste plaats, gaat om de authenticiteit van het object of de plek, maar om de ervaring of beleving van authenticiteit. Zij beschouwen erfgoed als onderdeel van de beleveniseconomie en zien de ‘verpretparking’ van erfgoed niet als een negatieve ontwikkeling.

 

Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopieer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.