Digitale didactiek

Open leermaterialen


Het is niet altijd nodig om zelf online leermateriaal te maken. In online onderwijs zien we een beweging waarbij veel materialen en cursussen gratis of gedeeltelijk gratis online worden aangeboden. Twee termen die we regelmatig tegenkomen: Open Educational Resources (OER) en Massive Open Online Courses (MOOCs).

Open Educational Resources (OER) zijn stukjes online onderwijs: een les, een game, een tekst, een simulatie of een hele cursus, die een docent of een onderwijsinstelling gratis beschikbaar stelt en die anderen kunnen gebruiken en bewerken. 

Massive Open Online Courses (MOOCs) zijn open cursussen die meestal gratis beschikbaar worden gesteld voor grote groepen studenten. Het interessante aan MOOCs is dat het vaak kleine cursussen zijn over een specifiek onderwerp dat je kunt gebruiken om jezelf bij te scholen. Je zou MOOCs ook kunnen gebruiken in je eigen onderwijs. Dan is het wel van belang te bedenken dat MOOCs, in tegenstelling tot OER, meestal begeleid zijn en maar in een bepaalde periode worden aangeboden. Vaak wordt er ook een gearchiveerde versie van de MOOC beschikbaar gesteld die wel permanent beschikbaar is.

Hieronder een aantal interessante sites waar je honderden MOOCs kunt vinden over de meest uiteenlopende onderwerpen:

Edx is opgericht door Harvard en MIT in 2012 en biedt een groot aantal online cursussen op alle vakgebieden. Als je belangstelling hebt voor online onderwijs dan is de module Introduction to Online and Blended Teaching uiterst interessant.

https://www.edx.org/

Coursera werd opgericht in 2012 door twee hoogleraren computer science, Daphne Koller and Andrew Ng, die hun cursussen online plaatsten. Sindsdien is coursera uitgegroeid tot een platform met duizenden modules.

https://www.coursera.org/

De Open University van Groot-Brittannië is in september 2013 gestart met FutureLearn waarin diverse universiteiten en bedrijven open cursussen en zelfs hele programma's aanbieden. De meeste cursussen zijn gratis. Tegen betaling kan men vaak toegang krijgen tot meer materiaal of een certificaat krijgen.

https://www.futurelearn.com/

In april 2013 is de European Association of Distance Teaching Universities gestart met een eigen Europees platform OpenUpEd. Op dit platform bieden een aantal Europese universiteiten MOOCs aan.

https://www.openuped.eu/

 

Er is iets misgegaan.
Foutmelding:
Details:
Ververs de pagina om dit probleem te verhelpen. Indien je op deze pagina al wijzigingen hebt aangebracht die nog niet zijn opgeslagen, kopieer deze wijzigingen dan voordat je de pagina ververst. Mocht het probleem zich blijven voordoen, neem dan contact op met Service en Informatie.